Heb jij ook tig wachtwoorden, waarbij je telkens weer om een wachtwoord reset vraagt, omdat je deze bent vergeten? Of maak je standaard gebruik van één of twee wachtwoorden, waardoor je eigenlijk niet veilig werkt? Eén troost, je bent niet de enige!

En ja, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen, het is heel belangrijk om goede, sterke en individuele wachtwoorden te hebben. Doe je dit niet, dan ben je een makkelijk doelwit voor hackers en phishers en staan jouw gegevens niet veilig genoeg.

Echter, hoe doe je dat dan? Om voor elke website waar je een account hebt een apart wachtwoord te verzinnen die lang, complex en uniek is? Dit is, voor de meeste van ons, niet te doen. Daarom zijn er password manager tools of wachtwoordbeheerders bedacht die je hierbij helpen. Zij creëren het wachtwoord voor je en slaan deze veilig op. Het enige wat jij nog hoeft te onthouden is één master wachtwoord voor deze tool!

 

Wachtwoordenbeheerders

Wij zijn de wereld van deze tools ingedoken en hebben er drie voor jou gevonden. De tools werken zowel op laptop, desktop, tablets en mobiele telefoons. Ideaal toch? Het enige wat jij vervolgens nog hoeft te onthouden is die ene master wachtwoord!

 

1. LastPass

De pionier onder de password manager tools. Hij beheert je wachtwoorden, creëert ze, slaat automatisch de wijzigingen op en test je wachtwoorden op sterkte. Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld na drie maanden automatisch je wachtwoorden aan te laten passen voor populaire diensten en krijg je een melding als jouw gegevens ergens gevaar lopen.

Bovenal, je kan LastPass gebruiken via je browser, maar is ook beschikbaar als app voor de Mac en Windows. Daarnaast hebben ze mobiele apps voor Android, iOS, Windows en Blackberry. Naast wachtwoorden sla je hier ook digitaal gegevens op als verzekeringsgegevens en lidmaatschappen. Ook deel je vanuit de app moeiteloos wachtwoorden en notities met andere gebruikers die je liever niet via een chatberichtje deelt.

En niet geheel onbelangrijk, voor één apparaat kan je LastPass gratis gebruiken. Wil je de app op meer plekken gebruiken, dan upgrade je naar premium vanaf € 2,90 per maand. Bij een premium abonnement ontvang je ook darkweb-monitoring en waarschuwingen.

Check hier de website van LastPass.

 

2. Dashlane

Lijkt op LastPass, maar geeft ook de optie om offline te werken. De kosten zijn dan ook iets hoger voor een upgrade, namelijk vanaf € 3,33 per maand. Bij een upgrade krijg je de mogelijkheid om een onbeperkt aantal wachtwoorden op te slaan, de app op meerdere apparaten te gebruiken, darkweb-monitoring en waarschuwingen en VPN voor Wifi bescherming.

Check hier de website van Dashlane.

 

3. 1Password

Design en gemak staan centraal bij 1Password. Hier heb je 1GB opslagruimte om je documenten veilig in een digitale kluis op te slaan en heb je speciale familieabonnementen. Voor slechts één gebruiker betaal je € 2,53 per maand.

Check hier de website van 1Password.

 

Welke van de drie?

Alle opties zijn goed, het is persoonlijk wat jij net fijner vindt werken en wat voor jou de belangrijkste functies zijn. LastPass en Dashlane hebben een gratis versie en bij 1Password heb je een gratis proefperiode, zodat jij jouw favoriet makkelijk kan ontdekken.

 

Tip 1: Voor de master wachtwoord; maak een wachtzin. Hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger deze is en het voordeel van een zin is dat je deze makkelijker kan onthouden.

Tip 2: Wil je extra veilig werken, koppel dan een 2e factor aan in ieder geval je wachtwoordbeheerder! Nog veiliger is het natuurlijk om deze ook aan je belangrijkste accounts toe te voegen, zodat je extra moet bevestigen dat jij, inderdaad, jij bent. Bijvoorbeeld door het ontvangen van een sms. Voor deze extra verificatie zijn aparte tools zoals Multi-Factor Authenticatie van Microsoft beschikbaar, maar is tevens in de premium pakketten van de wachtwoordbeheerder tools te vinden.