Planten helpen jou om je gezonder en prettiger te voelen op je werkplek.

In deze tijden wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van planten op de reductie van stress en het herstellen na een stresssituatie. En wat blijkt… uit onderzoeken komt naar voren dat planten helpen om sneller te herstellen van een stresssituatie. Ook zorgen zij ervoor dat je stressniveau lager is als de planten dichtbij staan of te zien zijn!

En dat is niet alles! Planten zorgen ervoor dat je:

 • Je gezonder, relaxter en prettiger voelt:
  Je voelt je gezonder, relaxter en prettiger op je werkplek als er planten zijn. Uit een driejarig onderzoek van de Universitity of Technology Sydney bleek dat negatieve gevoelens bij proefpersonen in een groen kantoor met maar liefst 58% afnamen.
  Met planten creëer je tevens in de ruimte een visuele rust.
 • Een betere concentratie en geheugen hebt:
  Werk je de hele dag achter een beeldscherm? Met planten in de buurt maak je aantoonbaar minder fouten. Complexe taken uitvoeren gaat stukken beter én sneller met planten om je heen. Met planten om je heen kan je je beter concentreren, nadenken en onthouden.
 • Minder ziekteverzuim hebt
  Het kortstondig ziekteverzuim daalt wanneer er afdoende beplanting in een kantoor aanwezig is.
 • Schone en frisse lucht krijgt:
  Met planten in de omgeving ontstaat een mini-klimaatzone met een hogere luchtvochtigheid. Planten hebben een luchtzuiverende werking wat helpt bij je droge ogen, hoofdpijn en huidklachten. En nog een bijkomend voordeel: luchtzuiverende planten kunnen ook vieze geuren afbreken!
 • Minder achtergrondlawaai ervaart:
  De bladeren van planten absorberen en weerkaatsen achtergrondgeluiden. Ideaal bij de moderne kantoren die veel ‘harde’ materialen hebben verwerkt in het interieur.

Welke planten werken het beste?

Het belangrijkste is dat jij zicht hebt op een plant. Of deze groot of klein is maakt niet uit, zolang het maar een gezonde plant is.

Natuurlijk hebben sommige planten wat extra voordeel. Om je te helpen om je geluksgevoel op je werkplek toe te laten nemen, vind je hier onze top 5 van planten met een luchtzuiverende werking!

1. Drakenbloedboom – Draceana

Dit is een hele sterke plant met lange bladeren die in verschillende kleuren groen verkrijgbaar is. Door zijn stoere stammen en de eigenschap dat hij tegen een stootje kan is hij perfect voor een drukke omgeving. Zet de Drakenbloedboom op een lichte plaats (in de zon mag) en hij zal je niet teleurstellen.

drakenbloedboom - draceana
klimop-hedera

2. Klimop – Hedera

De klimop is een makkelijke plant en heeft weinig verzorging nodig. Ook blijft hij altijd groen. Klimmen is zijn hobby, dus snoei hem gerust terug naar een gewenst model of zet hem op de kast als hangplant. Tussen twee gietbeurten in mag de grond wat droger aanvoelen. Een lage temperatuur is voor de Hedera geen probleem en staat het liefst in een lichte tot schaduwrijke plek. Zon kan tot verbranding leiden.

3. Goudpalm – Areca

De Goudpalm is de grootste kamerplant in dit rijtje. Maar dat wil niet zeggen dat het een moeilijke plant is: zet hem op een lichte plaats en geef hem voldoende water met wat voeding in de periode van maart tot en met augustus.

goudpalm - areca
blauwvaren - phlebodium aureum

4. Blauwvaren – Phlebodium aureum

Deze beauty met blauwe gloed houdt van een lichte plek en kan niet tegen direct zonlicht. Geef de Blauwvaren regelmatig water via de zijkant van de pot of op een schotel (dus niet in het hart gieten). Hij houdt van vochtige grond dus laat deze niet helemaal uitdrogen. Te veel kalk in het water is een no-go!

5. Calathea – Calathea zebrina

Deze Calathea is een prachtige bladplant met ovaal blad met lichte en donkere strepen. Daar komt uiteraard ook de aanduiding ‘zebrina’ vandaan. Grappig feitje: tegen de avond sluiten de bladeren zich, dit geeft een ruisend geluid. De volgende ochtend staat hij weer met zijn bladeren te pronken. Zet hem op een lichte tot een halfschaduwrijke plek en geef hem wekelijks water.

calathea

Lees meer over het effect van planten op: